pondelok 13. decembra 2021

Mia


Raz žilo jedno dievčatko, ktoré sa volalo Mia. Mia žila s mamou v byte. Miina mama pracovala v bazáre, takže Mia musela chodiť zo školy k babke. Maminka jej vždy hovorila, aby sa s nikým cudzím nerozprávala.

Raz Mia išla k Babke a stretla zlodeja. To samozrejme Mia nevedela, lebo Mia je len prváčka. “Dobrý deň.” prihovoril sa zlodej. “Dobrý deň.” pozdravila Mia. ”Čo tu robíš tak sama dievčatko.” povedal zlodej milo. “No, mama je dlho v práci a k nám je to ďaleko, lebo bývame na Rozkvete č.10. a ja idem teraz k babke.” smelo odpovedá Mia. “Aha, ale ja už musím ísť. Ahoj.” povedal zlodej a vykročil. “Dovidenia!” vykríkla Mia.

Zlodej sa vybral k domu Mii a jej Mamy. Mia je zatiaľ u babky. “Mama prišla!” vykríkla Mia. Potom išli spolu domov. Keď išli po schodoch domu, Mia povedala mame : ”Aha mami, toto je ten pán, čo sa somnou rozprával.”. “Ale veď som ti hovorila, že s cudzími sa nemáš rozprávať.” napomenula ju mama. “Veď áánóó,” vzdychla si Mia. Keď prišli domov, mama nevedela nájsť svoje hodinky, ktoré si dnes zabudla doma. A Mia zase nevedela nájsť svoju lampu. “Mia, nezobrala si mi moje hodinky?” pýta sa mama. “Nie. A ty si nevidela moju lampu? ” spýtala sa Mia. “Nie zlatko. Poď dáme si večeru a zajtra ich pohľadáme.” vraví mama. “No dobre.” povedala Mia a pobrali sa spolu do kuchyne.

Na ďalší deň, keď mama bola v práci, prišiel divný zákazník. Priniesol hodinky a lampu. Zvláštne bolo, že to boli rovnaké hodinky a lampa, ktoré včera hľadli doma. “Odkiaľ máte tieto veci?” pýta sa mama zákazníka. “Už ich nepotrebujem.” povedal zlodej. Ale mame sa to nezdalo, preto povedala: “No dobre, počkajte prinesiem Vám peniaze”. Mama si pozorne pozrela hodinky aj lampu. Na hodinkách videla ošúchanú farbu. Stalo sa to vtedy, keď jej spadli na zem a na lampe uvidela to isté. Hneď vedela, že ten pán je zlodej. Zavolala políciu a do telefónu im povedala, čo sa deje. Ihneď prišli na miesto a zlodeja zatkli. Mama a Mia mali svoje veci späť a zlodej bol potrestaný. Touto skúsenosťou Mia pochopila, že nemá hovoriť cudzím ľuďom svoju adresu a osobné údaje.



© Markéta Meleková,2021, dec.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pozvánka na vystúpenie